SZTÁRPORTRÉ

Galla Miklós Molnár SzabolccsalA legtöbben humoristaként ismerik, pedig a mai napig van olyan előadása, ami tisztán zenei, igaz ott is humorizál. A nemrég megjelent Jé, Galla is ember! című önéletrajzi könyvéből jobban megismerhetjük, mint valaha. Galla Miklós már akkor elvált szülők gyermeke volt – meséli -, amikor még az ő konkrét szülei együtt voltak, hiszen mindkét oldalon volt egy-egy előző házasság is. „Nővérem az anyukám első házasságában született, a bátyám pedig apukám első házasságában. Én egy szerelemgyerek vagyok, mert én a kapcsolatnak az elején születtem: ’58 decemberében volt az esküvő, és én ’59 májusában születtem, tehát ebből bizonyos dolgokra következtetni lehet.”

A Budapesten már több éve működő, Európában egyedülálló kétéltű buszról kiderült, hogy Galla Miklós bátyja működteti. „Két alkalommal előadtam stand up comedy-t a buszon, úgy hogy ment, ami nem könnyű, mert az egyik kezemben van a mikrofon, a másikkal pedig kapaszkodni kell, mert megy a busz. Én szoktam gesztikulálni, és hadonászni a kezeimmel, de ezen két alkalommal nem tudtam, úgyhogy a poénoknak még jobban ütősnek kellett lenni. Mindezt angol nyelven tettem, mert angolul is nyomom a stand up comedy-t, és a buszon lévő vendégek külföldiek voltak. Elindul a busz a Lánchíd pesti hídfőjétől a felszínen, és a 13. kerületben van egy rámpa a Duna parton, ezen keresztül belehajt a Dunába szándékosan – tehát nem baleset -, onnantól kezdve vízibusszá változik.”

Ecset került a humorista kezébe: „3 éve rádöbbentem, nem elég, hogy humorista vagyok, komédiás, színészi feladatot is ellátok, zeneszerző, szövegíró vagyok, hanem festőművésznek is kell lennem, mert az még nem voltam. És lettem. Absztraktokat festek, derűt és játékosságot sugárzóak a képeim – egyrészt geometrikus absztraktok, téglalapok, háromszögek, vonalak, másrészt szabadkézi. Teljesen új idomokat találok ki, mert hiszen Picasso kollégám azt mondta, hogy nem azt festem amit látok, hanem amit gondolok. Én is ezt csinálom, tehát eszembe jut a lelki szemeim előtt egy eddig még nem létezett forma, alak, és azt először megrajzolom, és aztán kifestem.” www.gallamiklos.hu