SZTÁRPORTRÉ

Marge - Batta Zsuzsanna A fiatal énekesnő Batta Zsuzsanna (Marge) régóta foglalkozik zeneterápiával. „Először árva gyerekekkel kezdtem el foglalkozni, ez volt először a középiskolás, majd később a zeneterápiás diploma feladatom. Árvaházakban tartottam zeneterápiát, és hátrányos helyzetű gyerekekkel készítettünk közösségeket. Nagyon érdekes volt látni azt, hogy a különböző életkorú, és különböző problémákkal küzdő gyerekek, hogyan élnek úgy egymás mellett, egy helyen, hogy nem is ismerik egymást. A zene, és a közös zenélés egy fantasztikusan könnyű út volt, hogy jóban legyenek egymással. Beleszerettem ebbe, hogy a zene nem csak öncélú lehet, és nem csak az én kreatív igényeimet, és a közönséget lehet kielégíteni, hanem egy társadalmi problémán is lehet ezzel javítani.

Ahogy láttam egyre jobban, hogy a nevelőotthonos gyerekekkel jól működik, így kezdtem el fogyatékosokkal, és mozgássérültekkel is dolgozni, és itt is nagyon szép eredményeket lehetett elérni. Utána kezdtem el óvodásokkal foglalkozni, ahol egy teljesen más rendszert alakítottam ki: Báboztunk a gyerekekkel, és a szereplők a bábjátékban zenészek voltak – tehát különböző hangszerek játszották el a mesét.

Utána amikor várandós lettem, és éreztem a saját testemen, és a fiamon, hogy mennyire jó hatással van bizonyos hangzók használata – amiket az éneklés folyamán gyakoroltam -, akkor kifejlesztettem egy hangterápiás módszert a kismamák és a magzatok számára. Például egy újszülött csecsemőnek ezek a hangzók nagyon sokat segítenek, ha hasfájás van – egy hangnak a gyakorlata.

Amikor a kisfiam, Alfonz megszületett, visszaigazolódott, hogy ezek jó dolgok voltak. Azóta a barátaim is gyakorolják.”

Marge a beszélgetésben be is mutatja ezeket a hangzókat.