SZTÁRPORTRÉ

Éles IstvánÉles István kisgyermek kora óta parodizál – az általános iskolai tanárok utánzásával indult a pályafutása. A gyerekként félénk, visszahúzódó kisfiú kedvencei között olyan nagyágyúk szerepeltek, mint Kazal László, Kellér Dezső, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert. Nagy szerencsének és előnynek könyveli el, hogy korán volt a családnak televíziója, így a kedvenceit már nem csak a rádióban hallgathatta, hanem nézhette is.

10 év körül volt, amikor az általános iskolájában Ki Mit Tud?-ot rendeztek, ahol Kazal László: Telefonkönyv polka című dalával a harmadik helyre énekelte magát.

 Gimnáziumi érettségije után látszerész szakmát szerzett, de képesítéseinek itt még koránt sincs vége. 1977-ben hivatásos előadóművész lett, mint parodista.

A budapesti Tanítóképző Főiskolán diplomázott ének-népművelés szakon.

A Magyar Rádió III. Humorfesztiváljára jelentkezett és kapott fődíjat Horváth Szilveszterrel együtt, nemsokára már a televízióban is viszontláthattuk. Az Uborka című műsorban egyik kulcsfigura volt, de a politikus bábok mellett rendszeresen szerepelt a Parabola, Szatelit és Szeszélyes Évszakok című műsorokban is.

 Jelenleg az a kérdés foglalkoztatja, hogy a stand up műfajában kipróbálja e magát, de véleménye szerint, ezt a kérdést a közönség fogja eldönteni. Elfoglaltsága bőven akad, hiszen rendszeresen hívják céges fellépésekre, de privát születésnapi műsoraival is sikert arat.

 /Fekete Tímea/